Kako odabrati kvalitetnu edukaciju?

 

Kako odabrati kvalitetnu edukaciju? Često čujemo pojam kvalitetna edukacija, ali što je onda nekvalitetna edukacija?
Edukaciju doživljavamo kvalitetnom ako su naša očekivanja ispunjena i ako smo primili nova znanja i vještine. Međutim, do tog zaključka ćemo doći tek nakon pohađanja nekog tečaja, seminara i sličnoga.

 

Gdje započeti s traženjem?

Često se raspitujemo o iskustvima polaznika, o reputaciji ustanove koja pruža takve usluge, tražimo preporuke poznanika ili pokušavamo doznati gdje su uspješne osobe pohađale edukacije koji nas zanimaju. Najčešći prvi korak nam je “Pitati Google”. Ispravan način je kombinacija svih navedenih načina istraživanja. Ako smo se odlučili uložiti naše vrijeme i trud proširiti vlastito znanje onda je važno dati si vremena i istražiti sve mogućnosti koje nam se nude. Trošak koji nastane tijekom edukacije možemo vratiti natrag, ali vrijeme ne možemo.

 

Motivacija i vrijeme

Međutim, koliko će edukacija biti uspješna ovisi i o samim polaznicima.
Nebitno u kojoj branši tražimo edukaciju, prvo si moramo postaviti dva ključna pitanja

Koliko smo motivirani? Koliko vremena smo spremni posvetiti učenju?
Ma koliko program neke edukacije bio na dobrom glasu, izvrsno koncipiran, predavači iskusni i vješti neće nam pomoći ako nismo motivirani i ako ne možemo posvetiti redovito vrijeme za učenje.

 

Cijena

Situacija gdje tvrtka djelatnike radi ispunjavanja nekih administrativnih uvjeta šalje na „obveznu“ edukaciju, gdje se ne očekuje usvajanja novih znanja već samo prisustvo radi „papira“ motiv je jasan. Takve edukacije ćemo birati po najnižoj cijeni.

Cijene klasičnih edukacija koje podrazumijevaju i vježbe uz prisustvo mentora rastu. Troškovi prijevoza i boravka na određenom mjestu dodatno opterećuju polaznike.Većina ustanova danas nudi djelomično ili ako je moguće u cijelosti i online edukacije. Za razliku od klasične edukacije, cijene online edukacije su znatno niže i izostaju troškovi prijevoza i boravka u mjestu gdje se edukacija održava.

Kod cijene edukacija treba pripaziti nas ne iznenade dodatni troškovi kao što su jednokratan trošak upisa, materijali za učenje, nadoplate za goste predavače i slično.

 

Besplatne edukacije

Moramo spomenuti i besplatne edukacije. Veliki izbor besplatnih edukacija nudi HGK (Hrvatska gospodarska komora), zatim tu su različiti programi organizirani od strane državnih institucija kao što je HZZ (Hrvatski zavod za zapošljavanje) u ustanovama za obrazovanje odraslih , lokalna samouprava organizira besplatne edukacije u ruralnim sredinama za poljoprivrednike i slično. Besplatnih online edukacija ćete pronaći mnoštvo. Coursera je svakako za preporučiti. U suradnji s američkim fakultetima ova stranica nudi veliki broj predavanja različite tematike. Većina njih je besplatna, ali uz nadoplatu možete steći i diplomu. Tako nešto ćete pronaći i na web stranicama https://www.edx.org/ . Ne zaboravimo YouTube gdje gotovo sigurno postoji detaljna edukacija upravo onoga što vas zanima. Naime, većina američkih sveučilišta poput Berkeleya ili MIT-a na YouTubeu objavljuje veliki broj predavanja.

Kako znamo jesmo li odabrali kvalitetnu edukaciju?

Danas su popularne i učinkovite edukacije koje nude timovi stručnjaka okupljenih u jednu organizaciju s ciljem podijeliti stečeno znanje s zaljubljenicima u određenu branšu. Najčešće se radi o skupini entuzijasta koji nisu klasični profesori i nastavnici što je čest slučaj u klasičnim obrazovnim ustanovama, već se radi o ljudima koji su se uistinu bavili tim poslom ili se još uvijek bave. Njihove edukacije se baziraju na usvajanju znanja uz direktnu praktičnu primjenu usvojenih znanja i potporu nakon obrazovanja. Jedna od takvih ustanova je i Svinaweb akademija.

Danas je znanje dostupno svima.

Saznajte više o našim uslugama

Prijavite se na naš newsletter i očekujte jednom mjesečno edukativan sadržaj putem maila

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.